Bästa museer i Europa

Bästa museer i Europa

I Europa finns det flera vackra museer, allt ifrån historiska- till konstmuseum. Det franska nationalmuseet Centre George Pompidou för samtidskonst i Paris har varit framgångsrikt sedan de öppnade och är en av de mest populära kulturella platserna i världen. Museet invigdes 31 januari 1977 och öppnades för allmänheten två dagar senare. Pompidou har 3,5 till 3,8 miljoner besökare per år. Byggnaden har en unik arkitektur med en rad tekniska egenskaper som inspirerat andra museer och kulturcentrum runt om i världen. Museet innehåller Europas ledande samling av modern till samtida konst och är en av de största i världen. Det finns över 100 000 verk från 1905 till idag. Louvren som också är belägen i Paris är ett historiskt monument i sig. Det har blivit ett landmärke för Paris och Frankrike. Det är ett av världens främsta konstmuseer, både till storlek och samling. Louvren har omfamnat Frankrikes historia i åtta århundraden, från att ha varit ett kungligt palats till ett universellt museum sedan 1793. Louvren har samlingar som är från flera tusen år gamla och konstverk som sträcker sig från Amerika till Asien. Några av de mest kända konstverk som visa upp är Mona Lisa, Venus de Milo och Winged Victory of Samothrace. År 2012 var det nästan tio miljoner besöker från hela värden och räknas till världens mest besökta museum.

British Museum och Tate Modern, Storbritannien

British Museum i London har kulturhistoriska samlingar från hela världen. Samlingarna består av över 8 miljoner objekt, där de flesta föremålen finns i magasin. Samlingarna sammanfattar människans kultur från begynnelsen till nutid. Där besökarna kan skåda allt ifrån stenredskap av den tidig människan, naturhistoriska exemplar, antikviteter, mynt, texter från 1900-talet och mycket annat som rör människans historia. Museet grundades redan 1753 och är det första offentliga nationella museet i världen. På 1800-talet var det runt 5000 besökare årligen och idag har museet nästan 6 miljoner besökare per år.

tate modern

Tate är ett nätverk bestående av fyra konstmuseer i Storbritannien. Från början hade Tate endast en lite samling brittiska konstverk när de öppnade 1897. Idag har de en konstsamling på nästan 70 000 konstverk, uppdelade på fyra platser. Samlingarna omfattar brittisk konst från 1500 till nutida konst samt internationella samlingar. Ett av dessa konstmuseum är Tate Modern som har blivit ett av Londons mest kända galleri. Tate Modern öppnades i maj 2000, där den internationell modern och samtida konsten är samlad. Över 40 miljoner människor har besökt galleriet sedan det öppnades. Det räknas till en av Storbritanniens tre största turistattraktioner.

Rijksmuseum, Nederländerna

Rijksmuseum

Rijksmuseum är ett konstmuseum i Amsterdam. De öppnade 1800 under namnet Nationale Kunstgalerij. När de först öppnade fanns museet i Haag. Åtta år senare flyttade man till den nya huvudstaden Amsterdam och det kungliga palatset vid damtorget. Den nuvarande huvudbyggnaden konstruerades 1885. De erbjuder besökarna en översikt över holländsk konst och historia från medeltiden och framåt. De erbjuder även andra viktiga aspekter av europeisk och asiatiskkonst. Den asiatiskakonstsamlingen donerades av Associasion of Friends of Asian Art till museet på 50-talet. Museet har över 8000 mästerverk, några av de kända konstverken som finns på display är målningen Night Watch och Van Goghs självporträtt.  Varje år besöker mer än en miljon människor Rijksmuseum.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.