Bästa restauranger i Europa

Världens absolut bästa restauranger hittar man i Europa och mycket tack vare länder som Frankrike, Spanien och Italien. Den berömda Guide Michelin som innehåller tips och rekommendationer och fantastiska restauranger världen listar Europa som den del i världens där man hittar den allra bästa matkonsten och gastronomin. Denna artikel kommer att titta lite närmare på några av Europas bästa restauranger. Och dem är många.

Europa, gastronomins kontinent

Restaurang Mirazur har i flera år i rad korats som världens bästa restaurang, bland annat av Guide Michelin. Och man tittar inte bara på maten i sig utan hela bilden som t.ex. restaurangens läge, service och annat. Restaurangen som ligger i orten Menton nära Monaco är en upplevelse i sig. Kocken Mauro Colagreco använder endast färska lokala råvaror, både frukt och grönt men också fisk och skaldjur från havet. Restaurangens läge har naturligtvis en stor fördel då södra Frankrikes klimat är väldigt behagligt för många växter. Maten i sig är över förväntan och man märker att menyn är väldigt fransk. Restaurangen får sina viner av dem lokala vingårdar och det hela i sig resulterar till en oförglömlig matupplevelse.

I staden Girona i Spanien hittar man restaurangen El Celler de Can Roca som grundades redan 1986 av tre bröder. I början låg restaurangen när brödernas barndomshem men flyttade till en plats i närområdet. Restaurangen är n favorit bland världens matälskare och har i över 10 år legat på topplistor världen över. Man innehar tre stjärnor i Guide Michelin vilket tyder på en restaurang i toppklass. Menyn är spansk och man använder sig ar av lokala råvaror.

I Italien, i staden Modena hittar man en annan av Europas men också världens bästa restaurang, Osteria Francescana. Ägaren och köksmästaren Massimo Bottura startade restaurangen 1995 och har sedan dess gjort restaurangen till en av världens bästa restauranger och hamnar alltid bland topp 5 på listor världen över. Osteria Francescana har tre stjärnor i Guide Michelin och maten är typisk italiensk och man använder sig av lokala råvaror och viner.

I Köpenhamn i Danmark hittar man en an Nordens bästa restaurang, Noma. Restaurangen som har två stjärnor i Guide Michelin har i flera åt varit en av världens absoluta topprestauranger och ägaren René Redzepi beskrivs som ett underbarn. Restaurangens namn, Noma är en förkortning av nordisk mat och det är precis det som maten genomsyrar, nordiska smaker och nordiska råvaror.

I Stockholm i Sverige hittar man en av Europas allra bästa restauranger, Restaurang Frantzén. Köksmästaren och ägaren Björn Frantzén öppnade sin första restaurang med kollegan Daniel Lindeberg 2008 och kollegorna fick sin första stjärna i Guide Michelin året därefter. 2013 gick kollegorna isär och Björn öppnade sin egen restaurang 2017 efter en renovering. Året därpå fick Frantzén hela tre stjärnor i Guide Michelin vilket var första gången någonsin för en svensk restaurang.

Den världsberömde kocken Heston Blumenthal driver restaurangen The Fat Duck i Berkshire, England sedan 1995. Restaurangen har tre stjärnor i Guide Michelin och har sedan flera år tillbaka varit enligt många världens absolut bästa restaurang. Det som gör restaurangen så spännande är att Heston rätt tidigt började experimentera med molekylär gastronomi vilket blev lite av både hans och restaurangens signum. Än idag håller restaurangen toppklass.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.