Världens
absolut bästa restauranger hittar man i Europa och mycket tack vare länder som
Frankrike, Spanien och Italien. Den berömda Guide Michelin som innehåller tips
och rekommendationer och fantastiska restauranger världen listar Europa som den
del i världens där man hittar den allra bästa matkonsten och gastronomin. Denna
artikel kommer att titta lite närmare på några av Europas bästa restauranger.
Och dem är många.
Europa, gastronomins kontinent
Restaurang Mirazur har i flera år i rad
korats som världens bästa restaurang, bland annat av Guide Michelin. Och man
tittar inte bara på maten i sig utan hela bilden som t.ex. restaurangens läge,
service och annat. Restaurangen som ligger i orten Menton nära Monaco är en
upplevelse i sig. Kocken Mauro Colagreco använder endast färska lokala råvaror,
både frukt och grönt men också fisk och skaldjur från havet. Restaurangens läge
har naturligtvis en stor fördel då södra Frankrikes klimat är väldigt behagligt
för många växter. Maten i sig är över förväntan och man märker att menyn är
väldigt fransk. Restaurangen får sina viner av dem lokala vingårdar och det
hela i sig resulterar till en oförglömlig matupplevelse.
I staden Girona i Spanien hittar man
restaurangen El Celler de Can Roca som grundades redan 1986 av tre bröder. I
början låg restaurangen när brödernas barndomshem men flyttade till en plats i
närområdet. Restaurangen är n favorit bland världens matälskare och har i över
10 år legat på topplistor världen över. Man innehar tre stjärnor i Guide
Michelin vilket tyder på en restaurang i toppklass. Menyn är spansk och man
använder sig ar av lokala råvaror.
I Italien, i staden Modena hittar man
en annan av Europas men också världens bästa restaurang, Osteria Francescana.
Ägaren och köksmästaren Massimo Bottura startade restaurangen 1995 och har
sedan dess gjort restaurangen till en av världens bästa restauranger och hamnar
alltid bland topp 5 på listor världen över. Osteria Francescana har tre
stjärnor i Guide Michelin och maten är typisk italiensk och man använder sig av
lokala råvaror och viner.
I Köpenhamn i Danmark hittar man en an
Nordens bästa restaurang, Noma. Restaurangen som har två stjärnor i Guide
Michelin har i flera åt varit en av världens absoluta topprestauranger och
ägaren René Redzepi beskrivs som ett underbarn. Restaurangens namn, Noma är en
förkortning av nordisk mat och det är precis det som maten genomsyrar, nordiska
smaker och nordiska råvaror.
I Stockholm i Sverige hittar man en av
Europas allra bästa restauranger, Restaurang Frantzén. Köksmästaren och ägaren
Björn Frantzén öppnade sin första restaurang med kollegan Daniel Lindeberg 2008
och kollegorna fick sin första stjärna i Guide Michelin året därefter. 2013
gick kollegorna isär och Björn öppnade sin egen restaurang 2017 efter en
renovering. Året därpå fick Frantzén hela tre stjärnor i Guide Michelin vilket
var första gången någonsin för en svensk restaurang.
Den världsberömde kocken Heston
Blumenthal driver restaurangen The Fat Duck i Berkshire, England sedan 1995.
Restaurangen har tre stjärnor i Guide Michelin och har sedan flera år tillbaka
varit enligt många världens absolut bästa restaurang. Det som gör restaurangen
så spännande är att Heston rätt tidigt började experimentera med molekylär
gastronomi vilket blev lite av både hans och restaurangens signum. Än idag
håller restaurangen toppklass.