Europas vackraste bibliotek

I en digital era finns det resenärer som finner ro och ära i att besöka utforska gömmorna i stora bibliotek. Biblioteken är ofta inrymda i stora magnifika byggnader som bara i sig är värda ett besök. För en bokälskare är ett bibliotek tveklöst en av de vackraste platserna på jordens yta. Tillhör du den skaran kommer här några tips på ett av de vackraste biblioteken i Europa.

Europas vackraste bibliotek

 

Det allra mest intressanta biblioteket i den här skaran ligger troligen i Schweiz där ett gammalt kloster inrymmer det som kan vara världens vackraste bibliotek, Abbey Library of St. Gall. Bibliotekets historia börjar redan före medeltiden när en grupp irländska munkar bestämde sig för att göra en missionsresa djupt in i Europa. I det steniga bergslandskapet vid sjön Constance snubblade en av munkarna. Han tog det som ett tecken och byggde en eremitbostad på platsen. Bostaden växte snabbt till ett munkkloster där man upprättade ett skriptorium vari munkarna kopierade och illustrerade texter och dekorerade dem med guld, silver och halvädelstenen lapis lazuli.

Abbey Library of St. Gall – en överlevare

På 900-talet klarade sig biblioteket genom en ungersk invasion och eldsvåda. Under flera århundraden försummades böckerna och besökare rapporterade att böckerna både var dammiga och angripna av mögel. Under 1600-talet upplevde St. Gall en andra gyllene era och duktiga hantverkare byggde en utsökt bibliotekshall vars tak skapade illusionen av bokomslag som sträckte sig mot himmelriket. I dag tar det en timma med tåg från Zürich till St. Gallen vilket gör att det är enkelt att besöka biblioteket. När man kommer hit är det lätt att slås av byggnadens storlek och hur välbevarad den när. Besökare måste också rätta sig efter de stränga regler som gäller, bland annat måste alla ta på sig filttofflor utanpå skorna för att skydda de målade furugolvet som finns i biblioteket.

 

Ett bibliotek fyllt med historia

Ovanför ingången till biblioteket sitter en grekisk inskription som reflekterar biblioteket i Alexandria: ”Sanatorium for the soul”. Vilket bokälskare som helst är beredd att hålla med om det. När man kliver in i själva biblioteket slås man också av hur ljust det är, rummet badar i ljus en solig dag. Tusentals böcker, fortfarande med sin originalbindning, står med ryggen vänd mot den skyddande stålvajern. Pyramidformade skrin innehåller skatter som Tysklands äldsta kända bok och en illustrerad bibel som tillhört ett fattighjon. Biblioteket ruvar också på sina hemligheter. Utmed båda långsidorna av den rektangulära hallen finns det dolda pilar som, när de öppnas, avslöjar ett enormt katalogsystem med kort och nålar. En dold trappa leder till det rum som härbärgerar ännu fler av bibliotekets unika texter. I en tid när bibliotek är hotade och tvingas till nedläggning samtidigt som nya varianter av media ersätter de traditionella böckerna, är det skönt att se att bibliotek som St. Gall kan överleva. Bibliotek har alltid varit hotade, just på grund av den kunskap de innehåller men de är också ett bevis på att det alltid finns människor som är villiga att slåss för dem och skydda dem.

Ett bibliotek fyllt med historia

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.