Platser värda att se – Trolltungan i Norge

Jorden är en vacker plats med många vackra platser att besöka. De finns öar som ser ut som man befinner sig i paradiset och det finns skogar som ser ut som i sagorna som man läste om som barn. Vart man än vill åka så finns drömmarna om den perfekta platsen att besöka. Lätt att glömma bort är att det finns vackra ställen att besöka som ligger betydligt närmare än vad man många gånger kan tro.

Ett ställe som man verkligen inte får missa att någon gång i livet besöka är Trolltunga som ligger beläget i Norge. Platsen är otroligt populär bland turister som tycker om äventyr vilket inte är speciellt konstigt med tanke på hur vacker platsen är trotts att det inte tar speciellt lång tid att ta sig dit. Trolltunga är kort och gott en klippavsats som ligger ovanför en sjö, närmade bestämt ringedalsvattnet som ligger beläget utanför Odda, som är ett litet samhälle i sydvästra Norge.

Ett måste att besöka någon gång i livet

För att ta sig från det närmaste samhället Odda till Trolltunga så gäller det att vandra en bit för att lyckas ta sig fram. Det vanliga är att ta bilen till parkeringen Skjeggedal, att köra dit ta ungefär 20 minuter. Vandringen från parkeringen till trolltunga är sedan 11 kilometer lång vilket innebär att fram och tillbaka är 2,2 mil. Det är därför bra att räkna med att detta är en aktivitet som kommer att ta en hel dag. Då man vandrar i fjäll så kan man säga att det är en krävande vandring därför är det bra att gå tillsammans med någon annan, ha bra kläder (ha gärna med extra kläder) och börja gärna vandringen tidigt så att det inte hinner bli mörkt eftersom det inte är någon bra ide att vandra i fjäll när det är mörkt utomhus. Följer man detta kan man sedan förvänta sig en givande vandring för att sedan komma fram till vackra Trolltunga. Det rekommenderas att vandra någon gång mellan juni – September och att absolut inte vandra mellan oktober – mars på grund av det skulle finnas stora risker till olyckor om man valde att vandra då, att ta sig ut på sommaren / den tidiga hösten är en bättre ide.

Trolltunga måste ses med de egna ögonen så att man verkligen ska kunna förstå hur unikt stället är, en riktigt mäktig upplevelse som är svår att beskriva i ord för de som inte har varit där. Det ligger 1100 meter över havet viket ger en fantastisk utsikt och blir väldigt bra på bild även om inget kommer att slå själva upplevelsen att faktiskt befinna sig på plats och få befinna sig på klippavsatsen. Trotts att vandringen dit kan vara kämpig så kommer det i slutändan vara värt det. Ett vackrare ställe att besöka i norden är svårt att hitta och därför är Trolltunga ett måste att besöka så länge ens kondition är helt okej och man kommer ihåg att följa alla regler.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.