Run Ragnar! Run! – på världens vackraste platser

275 kilometer på 36 timmar – det är villkoret för dig och dina nio medtävlare i stafetten som går i naturskön miljö runt Mälaren. Det här är inte bara ett episkt stafettäventyr, det är också som en lisa för själen.

 

Run Ragnar! Run! – på världens vackraste platser

För vad är det som säger att man inte kan slå två, eller kanske snarare tre, flugor i en smäll och kombinera ett och ett halvt dygns fantastiska naturupplevelser med motion och något som kan liknas vid ett socialt experiment. Ska man utmana sig själv kan man ju lika gärna göra det på en av världens vackraste platser.

Vem är den där Ragnar?

Det är på sin plats att börja med att reda ut vem den där Ragnar är. Det är helt enkelt inget annat än namnet på världens största stafettlopp som pågår dygnet runt. Vad har stafettlopp med världens vackraste platser att göra tänker du kanske? Det speciella med Ragnar är att det arrangeras världen över och ett krav är att sträckningen ska gå på en plats med naturskön miljö. Det är alltså inte bara kroppen som ska utmanas utan även sinnet.
När Ragnar nu kommer hem till Sverige, under namnet Reebok Ragnar Relay, har man valt att förlägga starten vid spektakulära Gripsholms slott och Mälarens stränder. Loppet går sedan genom Enköping, Eskilstuna, Köping, Strängnäs och Västerås. Loppet går genom samma natursköna miljö där vikingarna en gång strövade runt. På vägen kommer löparna även att passera fyra slott med vackra slottsparker innan de slutligen kommer till målgången på Lovön där Drottningholms slott ligger inbäddat i grönskan.

Varför sträckningen runt Mälaren?

Enligt arrangören har man hämtat inspirationen från de myter som omger vikingarna. Då blev det också naturligt att lägga bansträckningen i en miljö som är full av fornlämningar efter just vikingarna och där det går att känna historiens vingslag i luften. Dessutom ställer huvudarrangörerna krav på att bansträckningen ska förläggas i en hisnande vacker miljö och samtidigt vara utmanande för löparna. Det är inte helt enkelt att hitta 30 mil löparmiljö som uppfyller de kraven men området runt Mälaren gör det. Det märks inte minst på intresset från arrangörerna i USA och den stora andelen utländska lag som är anmälda till loppet. Sverige är känt för sin vackra natur och många tar den här möjligheten att komma hit och uppleva det på nära håll. Vem vill inte springa ett lopp i det nordiska sommarnattsljuset? En magisk upplevelse som säkerligen behövs för att löparna ska hitta den energi som behövs för att ta sig igenom hela tävlingen som innebär att vara vaken under en lång tid, även på natten och däremellan sova i en bil i väntan på nästa sträcka i naturskön miljö. Den stora vinsten med loppet är helt klart att deltagarna kommer till vackra platser i världen som man normalt sett kanske inte besöker. Det första svenska Ragnar-loppet går av stapeln 15-16 juni 2019 och loppet är planerat att arrangeras på svenska mark i ytterligare fem år framåt.


Varför sträckningen runt Mälaren?

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.