Sju magiska ställen att se norrsken

Norrsken, Aurora Borealis, uppstår högt upp i jordens atmosfär när laddade partiklar från solen fångas i jordens magnetfält. Resultatet blir ett färgstarkt och dansande ljussken som syns på långt avstånd och över stora delar av himlavalvet.

Södra halvklotet

polarbreddgrader kan norrsken uppstå vilken mörk natt som helst. Långa vinternätter är bra men de behöver nödvändigtvis inte vara de bästa tillfällena. Nära vår- och höstdagjämningen i mars respektiv september är aktiviteten mellan jordens magnetfält och solpartiklarna större och fler norrsken uppstår. Pricka in en klar natt när det inte är månsken och bege dig till något av följande ställen för att förhoppningsvis få se norrsken i sin fulla prakt.

Norden

Island

Även utan norrsken är Island en fascinerande plats att besöka. Här finns glaciärer, gejser, enorma vattenfall och vulkaner. Öns placering på de nordliga breddgraderna gör den till ett favoritland när det kommer till chanserna att få se norrsken. Vädret är inte alltid det bästa men tack vare den kustnära vägen som löper runt ön är det möjligt att hitta en plats med klar himmel. Ett av de bästa ställena att se norrsken är från Kirkjufell på västkusten. Är aktiviteten på solpartiklar hög är det även möjligt att se norrsken från Reykjaviks förorter. Fyren i Grotta är en populär plats att se norrsken från. Det arrangeras även båtresor för de som vill se norrskenet från havet.
Bästa tid: Slutet av augusti till början av april.

Tromsø
Norges nordligaste storstad ligger 135 kilometer norr om polcirkeln men tack vare Golfströmmen är klimatet vid kusten överraskande humant. Här finns även magnifika fjordar och Lyngenfjällen. Ersfjordbotn en knapp mil från Tromsø är en utmärkt plats att se norrsken från.
Bästa tid: Mitten av september till slutet av mars.

Norra Sverige och Finland


Sveriges nordligaste stad Kiruna är lite av ett mecka för norrskensjägare. Det behövs bara en kort resa utanför stan för att ha chans att se norrsken. Vädret är mer stabilt än på norska västkusten men det innebär också att det kan bli riktigt kallt. Detsamma gäller för Finland och Rovaniemi i finska Lappland. Frusna snötäckte träd i kombination med norrsken är dock värt att frysa lite för.
Bästa tid: Mitten av september till slutet av mars.

Nordamerika


Faribanks, Alaska – bästa platsen i USA


Bara två grader nedanför polcirkeln, nära den internationella flygplatsen och inte långt från den imponerande nationalparken Denali National Park gör att Faribanks är det bästa stället i USA att beskåda norrsken från. Staden har till och med ett vädersystem specialiserat för att förutspå optimala förhållanden för norrsken och det arrangeras även turistturer till platser som ligger långt från störande stadsljus.
Bästa tid: Slutet av augusti till mitten av april.

Yellowknife, Kanada – låg luftföroreningshalt ger bra förutsättningar för norrsken


Huvudstaden i nordvästra territoriet ligger vid Great Slave Lake och här finns Aurora Village som erbjuder en mängd aktiviteter kopplade till norrsken. Tack vare den nordliga latituden och låg halten av luftföroreningar är Kanada ett paradis för norrskensjägare. Wood Buffalo och Jasper National Park är populära platser för dem som vill se norrsken.
Bästa tid: Mitten av augusti till slutet av april.

Södra halvklotet


Tasmanien och Nya Zeeland – norrsken blir sydsken
Du säkert hört talas om norrsken oftare än sydsken eftersom det finns färre platser att se sydsken från. Bäst chans har du från Tasmaniens sydspets och Nya Zeeland där den mörka himlen kommer hjälpa dig att se aktiva sydsken över den södra horisonten. Dessa två ställen är de två som ligger närmast den magnetiska sydpolen, om du inte vill bege dig till Antarktis.
Bästa tid: Året runt men chanserna är bäst vid höst- och vårdagjämning.

Södra halvklotet

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.