Spännande natursköna platser i världen, Island

Vår resa genom världen där vi kan hitta fantastiska platser för den som letar avkoppling i en underbar miljö har vi idag ett bra tips inte långt ifrån Sverige så häng med på en tur till, Island.

Blue Lagoon, Island

År 1976 bildades en pool från avloppsvattnet från det geotermiska kraftverket som byggts där, 1981 började folk bada där då det antogs att vattnet hade helande effekter och året efter öppnades badanläggningen för allmänheten. Vattnet är rikt på mineraler och mikroorganismer som ger vattnet dess turkosblåa färg och byts varannan dag genom ett system där överhettat vatten från marken nära ett lavaflöde ventileras genom turbiner till en värmeväxlare för att ge värme till ett kommunalt värmesystem och sen matas vattnet ut i lagunen för besökare att bada i, ett bra tips är att förboka biljetter till den blåa lagunen då det är nödvändigt annars kommer ni inte in på anläggningen som även är handikappanpassad.

 

The Golden Circle

För den som letar upplevelser finns den mycket populära turistvägen The Golden Circle på södra Island som är en omkring 300 kilometer tur från Reykjavik till sydöstra Island och tillbaka, dom huvudsakliga stoppen är Thingvellir nationalpark, Gullfoss vattenfall och geotermiska området omkring Haukadalur med gejsrarna Geysir och Strokkur, med Strokkur som sprutar ut vatten varje 5–10 minut är det bara att vara beredd med kameran för att fånga en bra bild.

Oavsett hur länge på planerar att stanna på Island eller har en mindre budget finns det alla möjligheter att planera in en tur för att se en otrolig mångfald av natur inom rimligt räckhåll från Reykjavik med en upplevelse av det bästa som Island erbjuder och om du väljer att hyra en bil och köra själv finns det många sidovägar du kan ta för att se många mindre kända men ändå grymt vackra platser, en av dom är kratern Kerid.

Kratern formades för mer än 6500 år sedan och är oval med en sjö på botten och med dom färgglada nyanserna från sjön och stenarna omkring ger oss en upplevelse som kommer kommas ihåg länge.

Eller varför inte ta en tur till den hemliga lagunen Fludir eller den gamla laugin som den också kallas är den äldsta badplatsen på Island och byggdes 1891 med vatten temperatur omkring 38–40 året runt, för den mer äventyrliga finns chansen till forsränning i Hvita älven och för den som är lunch hungrig kan ett besök på Fridheimar tomat och häst farm vara ett alternativ där det serveras delikat tomatsoppa med hembakat bröd, för den som är intresserad av ekologi finns Solheimer som med sin unika charm lockar fler och fler besökare varje år, i byn finns organiska växthus, skogsbruk, ett bageri, café, med mera. Det finns även workshops med ljustillverkning, keramik, vävning, snickeri och en örtverkstad som gör tvål, schampo och lotion för att nämna några.

Som synes finns det väldigt mycket att se och göra på Island, ett bra tips är att boka plats i förväg till dom flesta platser som ni vill besöka, personalen på till exempel hotellen hjälper gärna till med detta då dom är väldigt service inriktade och gärna hjälper till.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.