Spännande natursköna platser i världen, Lofoten Norge

I vår serie fortsätter vi ta en titt på natursköna platser och i denna del tänker jag skriva lite grann om en plats där den som letar motiv för dom bästa fotona garanterat inte kommer bli besviken då skönheten på denna plats är häpnadsväckande och med ett antal olika upplevelser är denna plats väl värd ett besök.

Spännande natursköna platser i världen, Lofoten Norge

En bra bit ovan polcirkeln i nordöstra Norge ligger Lofotenöarna som under vintern visar upp en blandning av färger som dom flesta målare skulle önska att dom hade på sin palett, Lofoten i sin vinterdräkt visar upp djupröd och djupblå för att efter nyår ändras till dom tydligaste pastellfärgerna du kan tänka dig. Solen faller under horisonten och skapar färger som inte kommer ses någon gång under året vilket gör det till en extra speciell tid. Korta dagar betyder att du har en bra chans att se norrskenet, ibland visar det sig som en slöja med varma gröna toner, medan de vid andra tillfällen blossar upp över himlen som ett färginferno som skiftar från vitt till rött. Plötsligt är det där som ett naturligt fyrverkeri och lika plötsliga kan det försvinna.

Det här är den tid på året som skrei (Torsk som är könsmogen) anländer från Barentshavet för att leka och para sig med kompisarna i Vestfjorden, medan fiskare från hela kusten utrustar sig i fiskebyarna för att delta i det årliga Lofotenfisket. Restauranger serverar Atlant torsk, stekt, marinerad i rött vin, detta är den tid då kockar förbereder rätter med hjälp av dom bästa råvarorna och det är en tid för fest i Lofoten och kanske vill du delta i det årliga VM i torskfiske som hålls i mars varje år?

Förutom att fiska erbjuder Lofoten många andra aktiviteter som havsafari och att uppleva Lofoten från havet är ett måste, glida förbi öar och majestätiska berg, glida igenom den berömda Trollfjorden som omges av klippiga berg och ett möte med den mäktiga havsörnen kommer garanterat att få dig att resa håret på nacken rakt ut och om du har riktig tur kanske du kan få en späckhuggare.

Har du någon gång åkt skidor nerför ett berg till en fjord? Om inte då är Lofoten den rätta platsen för att prova och om detta låter för äventyrligt finns också snöskor som ett alternativ och allt detta med hjälp av guider som hjälper dig att njuta av säker skidåkning på spektakulära berg och för den som tycker om att fota finns det turer med professionella fotografer som hjälper dig att förbättra dina kunskaper för att lyckas fånga dom mest minnesvärda motiven.

På Borg i Lofoten kan du uppleva vikingatiden i en levande miljö då här finns det största långhuset som hittats från vikingatiden, ett 83 meter långt som byggts om till museum så varför inta smaka på maten och känna lukten från tjära och brasa samt lyssna till historierna från den tiden.

Tack vare Golfströmmen är det mildare än på andra platser i världen på samma breddgrad och många provar på dykning och surfing här på några av världens bästa stränder även under vintern och tanken på att surfa med vinterklädda berg i bakgrunden ger mig gåshud.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.