Tio vackra städer i Europa

När hösten har varit lång och händelselös kan det vara skönt att packa väskan och ladda om batterierna under en långhelg. Oavsett om du är ute efter att shoppa, koppla av, besöka historiska platser eller alltihop, har Europa mycket att erbjuda. Här kommer tio tips på mysiga resmål som är perfekta för en långhelg.

Tio vackra städer i Europa

• Barcelona
Denna spanska storstad är en av favoriterna hos många weekend-resenärer. Den milda spanska vintern är lockande för frusna nordbor. Besök vinterfestivalen i Sitges eller bara promenera runt och lyxa till det med chokladdoppade churros och tapas. Är du ute efter att shoppa får du inte missa den årliga vinterrean som drar igång 7 januari.
• Berlin
Här råder i princip samma väder som i Sverige under vintern men med varm jacka och vantar blir Tiergarten park en härlig start på helgen. Berlin är känt för att husera konstnärer och designers som är alldeles i början av sin karriär. I januari drar dessutom festivalsäsongen med mängder av events igång.
Dublin
Den irländska huvudstaden är inte så stor men det kompenseras upp av allt som finns att uppleva. Dublin har vid ett flertal tillfällen röstats fram som en av världens mysigaste städer och här vimlar det av mysiga pubar och pittoreska gränder. Gatumarknaden på Moore Street är ett måste under en vinterhelg.
Edinburgh
Skottlands huvudstad och dess invånare är välkända för sin gästfrihet. Fira nyår, Hogmany, i Edinburgh är en upplevelse som man sent glömmer. Människor från hela världen samlas för att fira ut det gamla året och in det nya. Shoppingstråket Princes street tillfredsställer den shoppingsugne och räcker inte det ligger Glasgow inte mer än en timmas tågresa bort.
Köpenhamn
Få städer och befolkningar är så avslappnade och vänliga som Köpenhamn och danskarna. Njut av den goda maten, ett besök på jubilerande Tivoli eller bara ströva runt på Ströget och njut av atmosfären.
• Prag
Det perfekta resmålet för dig som vill slippa att trängas med horder av turister. Prag är en vacker stad med en stadskärna som bjuder på mycket vacker arkitektur. Gamla stan, Malá Strana, räknas till en av de vackraste platserna i Europa och här hittar du även en mängd museum. Landet anses även brygga och sälja världens bästa öl.
• Reykjavik
En mix av glaciärer, islandshästar, norrsken och bad i varma källor. Välj om du vill vara aktiv och äventyrlig eller bara koppla av och må bra. Bland de isländska specialiteterna återfinns fermenterad haj och fårögon.
• Rovaniemi
Den lilla staden i finska Lappland är kanske mest känd som Tomtens hemvist men den räknas också som en av de absolut vackraste platserna i Europa under vintern. Snötyngda träd och gnistrande vit snö får vem som helst att njuta av livet.
• Venedig
Dekadensens stad och hemvist för karnevalen i Venedig. Är du ute efter en miljö som dignar av lyx är det hit du ska bege dig under tre veckor som karnevalen pågår. Den exklusiva maskeradbalen som avslutar festligheterna går av stapeln på The Gritti Palace.
• Wien
Känd för att vara en av de vackraste huvudstäderna i Europa. Före jul är staden fylld av julmarknader och för den matintresserade är ett besök på Naschmarkt ett måste. I övrigt finns här mängder av fantastiska byggnader att avnjuta, inte minst Spanska Ridskolans byggnader.

Något för alla budgetar

Oavsett om du har en stor eller mindre budget att röra dig med går det att uppleva Europas vackraste städer. Genom att leta upp ett boende lite utanför stadskärnan kan helgen bli billigare och lokaltrafiken är ofta ett billigt alternativ. Inte sällan går det att köpa buss-, spårvagns- eller tunnelbanebiljetter som ger fritt antal resor under en dag.

Något för alla budgetar

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.