Vackra äventyr i Europa

Tänk att få uppleva Europa genom att höra havets vågor slå mot kustremsorna, se bergsklippor torna upp sig i horisonten och känna pulsen från de stora städerna – från sadeln på en cykel. Kan det bli häftigare än så? För många är flyget det självklara valet av transport vid en resa, men om man tänker efter så missar man så mycket upplevelser och miljöer längs vägen om man väljer flyget som resesätt. Ta istället cykeln och möjligheterna blir så mycket större att se nya områden, vägar och natur som annars skulle missas. Lägg också till känslan av vinden, solens värme och dofter från naturen.

Upptäck fördelarna med att se Europa

Rutinerad eller nybörjare gör detsamma, alla kan cykla genom Europa. Det är ett roligt och samtidigt hälsosamt sätt att upptäcka en fantastisk del av världen. Genom att välja cykeln ges möjligheten att se fler länder än endast ett resmål. På en cykelresa ner mot Spaniens värme och stränder ges chansen att också se och uppleva Danmarks puls, färgstarka tulpaner i Nederländerna och den underbara franska landsbygden. Eller varför inte cykla österut och uppleva Tyskland, Österrike och avsluta i Kroatien? Möjligheterna är oändliga.

Med cykel finns inga tider att passa eller biljetter som behöver köpas. Cyklisten tillsammans med sin cykel väljer tempo och tid. Det öppnar möjligheter för spontana avstickare och nya rutter längs med vägen. Väl framme på en destination behövs inga tankar på taxi, buss eller vilka färdmedel som ska användas – det är att bara plocka fram cykeln. Det kan tänkas att väder eller oväntade skador kan ställa till det, men ta då bara en paus. Kom ihåg att inga tider behöver passas.

Planera din resa genom Europa

Planera din resa genom Europa

Att cykla sin väg genom Europa är fantastiskt häftigt och roligt, men det finns några få saker att tänka på innan man ger sig iväg. Se till att ha en grundläggande plan och rutt färdig. På Eurovelo hittas bra tips på cykelvägar och rutter. Vana cyklister vet sin begränsning i hur långa etapper som fungerar, men för nybörjare kan det vara bra att hellre starta med kortare etapper och öka längs med vägen om så önskas.

Se till att ha tränat en del innan det är dags för avfärd. En bra grundfysik krävs för att klara den längre sträcka det faktiskt innebär att bege sig ut genom Europa. Träna med just den cykel som ska användas under resan för att veta hur den fungerar. Lär dig att laga en vanlig punktering och ha gärna med ett litet hjälpkitt. En enkel olycka kan komma plötsligt. Ett tips är också att provcykla med all den utrustning som kommer att användas. På så sätt får man en känsla för det och kan se till att alla inställningar är rätt.

Att planera sin rutt och sina resmål är en del av resan och man bygger upp den där spänningen på allt man kommer att se. Känslan är dock obeskrivlig när man väl får hoppa upp på sadeln och trampa iväg. Att se vägen sträcka ut sig långt bort mot horisonten och naturens landskap målar upp sig vid vägens sidor. Så släng på de vadderade cykelbyxorna och glöm inte hjälmen!

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.