Vackra svenska vandringsleder

Att ge sig ut att vandra i Sverige är en semester som har ökat väldigt mycket de senaste åren. Det är faktiskt så mycket som en fjärdedel som kan tänka sig denna form av aktiv semester. Numera tar man även med sig de lite mindre barnen på vandringarna. I Sverige har vi i princip vandrat sedan vandringspionjärerna började år 1885. Både fjällederna och låglandslederna är bägge populära att ge sig utmed. En låglandsvandring är kanske det bästa för nybörjaren eller om man har barn med sig. Finns många vackra vandringsleder att välja mellan. En av dem ligger i Vålådalen. Här kan man välja mellan både långa och korta endagsvandringar beroende på vad man är ute efter. En annan vandringsled som är vacker är en fjällvandring i Vemdalen. Här hittar du även lättvandrande stigar som passar hela familjen.

Skåneleden

Skåneleden är nog något i särklass för sig själv. Här finns det mer än 100 mils vandringsleder uppdelade på 89 etapper. Det innebär att här finns en väldigt omväxlande natur att uppleva. Här vandrar man i bokskogar, genom betesmarker och genom hagmarker. Vandrar man i skogen så finns det ju stor chans att man kan få se lite djur som exempelvis både hjortar och rådjur, och vem vet, kanske även älgar. Utefter varje etapp så har du vindskydd med lägerplats, ved och eldplats och oftast även tillgång till vatten. Utmed vissa etapper kan det även finnas både kojor och stugor att hyra om man vill. Skåneleden ligger även på många ställen i anknytning till något vandrarhem så då finns det möjlighet att utgå där ifrån.

vandring till våren

Vandra kan man ju göra hela året men många föredrar att ge sig ut på våren eller sommaren. Då sjöar och vikarna vid haven blivit uppvärmda på sommaren är det skönt att kunna ta sig ett dopp ibland vid en paus. En av lederna i Skåne som har blivit väldigt populär att vandra är Österlenleden. Den är 18,8 mil lång och går genom små mysiga fiskelägen, där du kan köpa färsk fisk. Vidare över fina ängar eller på härliga sandstränder där man kanske kan hitta fina snäckor. Här kan du ha hela familjen med dig och uppleva en fantastisk vandring som ger fina minnen för livet. Ansvariga för alla dessa leder i Skåne är ”Stiftelsen för fritidsområden” samt ”Region Skåne” och de samarbetar med markägarna runt omkring i områdena.

Utrustning

Vandrar man på vår och sommar så behövs det verkligen inte så mycket packning. Ett par bra kängor bör man dock ha. Ett campingkök är också bra, samt regnkläder och någon tjockare tröja samt ett ombyte kläder räcker gott och väl. Tändstickor och plåster bör väl kanske också ingå och vattenflaskor. Vandrar man på vandringsleder som inte har vindskydd eller något annat för natten så kan man ju själv ha med sig ett litet tält. Finns många lättviktstält som knappast väger något alls och som man snabbt kan slå upp för natten för att få lite skydd vid regn och blåst. Har man mindre barn med sig så tillkommer det kanske även lite annan packning för deras skull.

Lähetetty: Mgfk

Comments are closed.